4 produkty
Wybierz auto
HEPTM1389
Temperatura otwarcia [°c]: 103
Artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca: Z uszczelnieniem
222,69
zł/szt.
Kraków: śr. 05.02
U ciebie: śr. 05.02
222,69
zł/szt.
Darmowa dostawa od 250 zł
NTYCTMVW055
Numer seryjny: Ctm-vw-055
301,37
zł/szt.
Kraków: już jutro
U ciebie: pt. 31.01
301,37
zł/szt.
Darmowa dostawa
MET4006489
Temperatura otwarcia [°c]: 103
Artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca: Z uszczelnieniem
229,14
zł/szt.
Kraków: pon. 03.02
U ciebie: pon. 03.02
229,14
zł/szt.
Darmowa dostawa od 250 zł
MET4006397
Temperatura otwarcia [°c]: 92
Artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca: Z uszczelnieniem
359,51
zł/szt.
Kraków: pon. 03.02
U ciebie: pon. 03.02
359,51
zł/szt.
Darmowa dostawa
Termostat to jeden z podstawowych podzespołów układu chłodzenia. Jego zadaniem jest otwieranie i zamykanie obiegu cieczy chłodzącej, w zależności od aktualnej temperatury płynu. Jeżeli temperatura płynu wynosi mniej niż 90-95 stopni Celsjusza, krąży on wokół silnika – w krótkim obiegu. Po przekroczeniu tej wartości temperatury, termostat otwiera długi obieg, którym płyn dopływa do chłodnicy. Po schłodzeniu płynu o około 20 stopni Celsjusza chłodziwo jest ponownie kierowane do głowicy oraz bloku silnika, termostat samochodu PORSCHE MACAN zamyka obieg, a płyn odbiera kolejną dawkę ciepła z jednostki. Po ponownym podgrzaniu płynu do odpowiedniej temperatury cały proces jest powtarzany od nowa.
Uszkodzony termostat w aucie PORSCHE MACAN nie jest w stanie zamykać i otwierać dużego obiegu płynu chłodzącego. Objawy są jednak zależne od pozycji, w jakiej popsuje się termostat do samochodu PORSCHE MACAN. Jeżeli obieg pozostaje cały czas otwarty, to płyn chłodniczy stale przepływa przez chłodnice, a silnik nie może osiągnąć roboczej temperatury pracy. Wiąże się to ze znacznie wyższym spalaniem oraz przyspieszonym zużyciem silnika. Bardziej niebezpieczna jest sytuacja, w której termostat ulegnie awarii w pozycji zamkniętej. Wówczas silnik jest pozbawiony chłodzenia, płyn chłodniczy ulegnie zagotowaniu, powodując znaczny wzrost temperatury jednostki.